7 najczęstszych błędów przy paleniu w piecu (i jak ich uniknąć)11-12-2025

Znany widok: rozpalasz w piecu, a po chwili komin wygląda jak mała fabryka – gęsty dym, gryzący zapach i wrażenie, że węgiel znika w oczach. Tymczasem w większości przypadków winnych jest kilka prostych błędów, a nie „zły opał”. 

Poprawiając sposób palenia, możesz zauważalnie obniżyć zużycie paliwa, mieć czystszy komin i mniej biegania do kotłowni.

Błąd 1. Rozpalanie od dołu

Przy tradycyjnym rozpalaniu od dołu zimny zasyp „smaży się” nad żarem, uwalniając smoliste gazy, które zamiast dopalić się w piecu, uciekają w komin jako gęsty dym. Skutki to brudny piec, smoła w kominie, większe ryzyko zaczadzenia i konieczność częstego dokładania.

Jak tego uniknąć:

  • przenieś ognisko na wierzch zasypu – paliwo na dole, rozpałka na górze;
  • zamiast „dokładać na płomień”, przygotuj pełny zasyp i pozwól mu spokojnie wypalić się od góry w dół.

Chcesz palić ekonomicznie? Sprawdź, jak palić w piecu od góry, aby zyskać więcej ciepła i mniej dymu.

infografika pokazująca złe palenie od dołu – dużo dymu z komina, zimne paliwo nad żarem i powstawanie smoły w piecu

Błąd 2. Mokry lub kiepski opał

Mokre drewno i węgiel o wysokiej wilgotności dają mało ciepła, a dużo dymu i smoły w kominie. To prosta droga do zapchanego przewodu, korozji kotła i szybszego remontu instalacji.

Co możesz zrobić lepiej:

  • sezonuj drewno min. 1–2 lata w przewiewnym, zadaszonym miejscu;
  • przechowuj węgiel pod dachem, nie na gołej ziemi;
  • wybieraj certyfikowany opał o niskiej zawartości popiołu i siarki np. ten węgiel groszek (dawniej: ekogroszek).

Błąd 3. Duszenie pieca i brak powietrza

Zamykanie wszystkich klapek i szybra „na zero” wcale nie oszczędza węgla – powoduje niedopalanie, czad i smołę w kominie. Piec z dławionym płomieniem pracuje brudniej i mniej efektywnie niż przy małym, ale stabilnym ogniu.

Jak ustrzec się przed taką sytuacją:

  • nie zamykaj szybra całkowicie, używaj go tylko do lekkiej korekty ciągu;
  • steruj mocą kotła głównie dopływem powietrza pod ruszt lub miarkownikiem ciągu;
  • zadbaj o dopływ świeżego powietrza do kotłowni, nie zaklejaj kratek wentylacyjnych.

infografika wyjaśniająca palenie w piecu od góry – płomienie na wierzchu zasypu, dopalanie gazów w żarze i komin z przejrzystymi spalinami

Błąd 4. Palenie odpadami

Czasem kusi, żeby „przy okazji” spalić w piecu trochę plastiku czy starych paneli – w końcu i tak się pali. To bardzo zły pomysł: taki dym jest toksyczny, przyspiesza korozję kotła i grozi mandatem. Co więcej, w domowych piecach spalanie odpadów przebiega w niekontrolowanych warunkach, sprzyjających powstawaniu szkodliwych związków. Dowiedz się więcej o karach za palenie odpadami w piecu i realnym zagrożeniu dla Twojego zdrowia.

Jak sprawić, by to się nie wydarzyło:

  • spalaj tylko paliwa do tego przeznaczone: węgiel, suche drewno, certyfikowane brykiety;
  • wszystkie odpady kieruj do odpowiednich pojemników lub punktów selektywnej zbiórki.

Błąd 5. Brak czyszczenia pieca i komina

Zarośnięty sadzą piec ma niższą sprawność, mniejszy ciąg i większe zużycie opału. Nagromadzona sadza w kominie może się zapalić, powodując bardzo wysoką temperaturę w przewodzie.

Jak nie dopuścić do takiego problemu:

  • systematycznie usuwaj popiół i naloty z wymiennika ciepła;
  • korzystaj z usług kominiarza zgodnie z wymogami dla Twojego typu budynku;
  • obserwuj komin – jeśli nagle zaczyna mocno dymić lub nagrzewać się bardziej niż zwykle, to wyraźny sygnał do przeglądu.

Błąd 6. Ignorowanie typu kotła

Inaczej pali się w kotle górnego spalania, inaczej w dolnego czy w urządzeniu z podajnikiem. Zastosowanie „uniwersalnej metody” na siłę często kończy się dymieniem i frustracją, nawet jeśli sam opał jest dobry.

Jak tego uniknąć:

Błąd 7. Bagatelizowanie bezpieczeństwa

Czad jest bezwonny i bezbarwny, dlatego bez czujnika łatwo go przeoczyć. Do tego dochodzi ryzyko pożaru sadzy, jeśli komin długo pracuje z dużą ilością dymu i smoły.

W jaki sposób się przed tym zabezpieczyć:

  • zamontuj czujnik tlenku węgla w pobliżu kotłowni i regularnie sprawdzaj baterie;
  • dbaj o drożną wentylację i regularne przeglądy instalacji;
  • przy pierwszych objawach (ból głowy w kotłowni, zawroty) natychmiast wietrz pomieszczenie i przerwij palenie.

Koniec z błędami, czas na oszczędności

Najwięcej problemów z piecem nie wynika z jego wieku, lecz z tego, jak i czym w nim palimy. Pamiętaj! Zmiana kilku nawyków – przejście na rozpalanie od góry, suchy opał, stały dopływ powietrza, rezygnacja ze śmieci w piecu i regularne czyszczenie – może wyraźnie poprawić komfort ogrzewania i ograniczyć zużycie opału.

Przy dobrze ustawionym ciągu kominowym i czystym piecu nie tylko ograniczysz straty ciepła, ale także zmniejszysz ilość dymu i ryzyko usterek.

Nasi partnerzy

pracujemy z najlepszymi na rynku

Południowy Koncern Węglowy PG Silesia Węglokoks